Cub-flyvemaskine i luften over Dyrehaven med Eremitageslottet i baggrunden, 1938. (Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv)

 

Ugens lokalhistoriske billede: Lundtofte Flyveplads

Engang lå der en flyveplads i Lyngby-Taarbæk, - lige der hvor DTU ligger i dag.

Af

Af Mette Henriksen

 

Stadsarkivar ved Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv

 

I 1916 blev anlæggelsen af Lundtofte Flyveplads påbegyndt som afløsning for Hærens Flyveskole på Kløvermarken. Det var premierløjtnant Hammelev, som havde fået til opgave at finde et egnet sted med god plads uden for København, og det sted fandt han her på de åbne marker ved Lundtofte.

Indvielsen noget mere dramatisk end forventet, for da Hammelev efter festlighederne om aftenen skulle flyve fra Lundtofte til Kløvermarken til et vigtigt møde, så blev hans fly fanget af et uvejr og styrtede ned. Han blev dræbt ved ulykken, og de to flyvepladser mistede deres øverste chef.

Udflytningen til den nye flyveplads blev forsinket af 1. verdenskrig, men herefter blev anlægget brugt til opmagasinering af militært udstyr. Samtidig begyndte det civile firma A/S Dansk Luft Rederi at arrangere flyveopvisninger og akrobatiske øvelser med inspiration fra Amerika. Firmaet stod også for skoleflyvning, nedkastning af reklamesedler, taxiflyvning og avisflyvning til provinsen. Det nye firma havde stor succes med sin shows, som ikke kun foregik i luften over Lundtofte men i hele landet.

I 1926 begyndte militæret igen at bruge flyvepladsen til uddannelsen af nye piloter, men i 1934 flyttede uddannelsen til den nye Værløse Flyveplads. Lundtofte blev dog stadig benyttet i en årrække specielt til øvning af nødlandinger.

I 1937 startede et nyt selskab med at producere de amerikanske Taylor Cub-sportsmaskiner her, og flere sportsflyveklubber blev tilknyttet stedet.

Under 2. verdenskrig blev flyvepladsen udsat for sabotage, da den blev anvendt af den tyske besættelsesmagt.

Den allersidste flyvning foregik i 1959, og kort tid efter rykkede gravkøer ind og påbegyndte jordarbejderne, som forberedelse til opførelsen af Danmarks Tekniske Højskole, det nuværende DTU. To år senere blev de sidste af flyvepladsens bygninger revet ned, og en æra med en lokal flyveplads i Lyngby-Taarbæk forsvandt.

Kilde. Det grønne område.

Lundtofte Flyveplads 1939

Her lå Lundtofte Flyveplads. Nu DTU

Dank Luft Rederi

Tysk fly overmalet

Mindetavle på DTU